OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY JIŽNÍHO VALAŠSKA OBNOVENOU PASTVOU OVCÍ
Co se změnilo v průběhu roku 2001
Co se podařilo
- Roste zájem o vyčiněné kůže - především ve větších městech (vzrostla však cena za vyčinění, od minulého roku o 20%)
- Mírně roste zájem o maso - rovněž zejména ve městech, v regionu je stále považováno za podřadné - nerozlišuje se jehněčí od skopového (chybí osvěta)
- Vzrostl počet ekologických zemědělců v regionu a počet chovaných ovcí - zdá se, že pastva je naprosto převládajícím způsobem zemědělské výroby v regionu - pokud nevzrostou počty kusů na jednotku plochy nad 0,5 DJ/ha, jde o pozitivní jev - lepší biodiverzita, nižší zátěž, hnojí se pouze dobytčím trusem. Pěstování polních plodin je v podmínkách Valašska náročné na energii, a proto méně vhodné.
- Daří se spolupráce se soukromými zemědělci na Potečsku - od roku 2001 spásají přírodní rezervaci Ploštiny a část prvních zón odstupňované ochrany přírody - společná koordinace činnosti Kosenky, správy CHKO a soukromých zemědělců zlepšuje využití pozemků.
- Roste počet zájemců o pastvu ovcí z řad studentů (útěk z města na venkov) - jde spíše o seznámení se s problematikou venkova a první zárodky návratu z měst na venkov. Navíc inspirace pro volbu témat bakalářských a diplomových prací
- Ovce se mezi územími nepřevážejí, ale přehánějí - zvládáme už přehánění ovcí z jednoho území na druhé - šetříme tím přírodu i energii
- Propagace produkce v regionu - aukční trhy, jarmek, kosení - zlepšuje se odbyt v místě původu
Co se nedaří
- Chybí člověk zajišťující marketing produktů. Snahou je vytvořit jednotný marketing v rámci sdružení Tradice Bílých Karpat
- Je malý zájem o produkci v regionu - roste počet ovcí, klesá cena, slabá propagace,
- Nedaří se využívat potenciál nových zájemců o projekt. Stále se hlásí noví zájemci o adoptování ovce, které nemůžeme uspokojit, protože projekt zatím dále nerozšiřujeme.
- Kultura prodeje masa. Maso se zatím prodává přímo z jatek v celých opracovaných trupech - musí se tedy prodat rychle. Pokud bychom vyráběli vakuované balíčky, mohli bychom prodávat maso průběžně po delší dobu a rovněž by se zvýšila hygiena.